Gdy ma to być „kawa słono-słodka”, podajemy najprzód małe kanapki

3 listopada 2014 Wyłączono przez Agnieszka Nowicka

Gdy ma to być „kawa słono-słodka”, podajemy najprzód małe kanapki — może być tylko jeden rodzaj, może być więcej. Do kanapek można podać alkohol ,— wytrawną wódkę gatunkową lub domową nalewkę, albo wino, najlepiej białe wytrawne. Może być wermut.Po kanapkach (reszta kanapek może zostać na stole, jeśli nie mają zanadto intensywnego zapachu, nie są ze śledziem) podajemy słodkie ciasto i kawę. Do kawy może być likier,’trunek z gatunku koniakowatych albo po prostu ten sam trunek, który od początku jest na stole. Można podać owoce. Na Itego rodzaju przyjęciu można podać alkohol’tylko do kanapek, a do kawy ze słodkim już nie, a można i wcale nie podawać alkoholu. Uwaga: zawsze gdy zapraszamy „na kawę”, to dobrze jest mieć przygotowaną i herbatę, bo kawę nie wszyscy ’ Pijają. Stół może być nakryty kolorowym obrusem, serwetki papierowe.