JAK „ZAPROGRAMOWAĆ” DZIECKO, ABY JADAŁO ZDROWO

5 grudnia 2014 Wyłączono przez Agnieszka Nowicka

Zacznij konsekwentnie – na przykład od samego początku dawaj dziecku wodę albo mleko zamiast słodzonych napojów. Jeśli później wprowadzisz soki owocowe, zawsze rozcieńczaj je wodą. Obserwuj reakcję dziecka na poszczególne potrawy i staraj się eliminować wszystkie te, które zdają się powodować niepożądane reakcje w zachowaniu – sprawdzaj etykiety, aby ustalić, który ze składników może być przyczyną (szczególną uwagę zwracaj na wszelkie dodatki). Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi żywienia, takimi jak Piramida Żywienia, pamiętając przy tym, że produkty odtłuszczone nie są wskazane dla małych dzieci. Upewnij się, że dziecko spożywa zarówno kwasy tłuszczowe omega-3 (olej rybny, olej lniany), jak i omega-6 (tłuszcze zwierzęce, orzechy, oleje roślinne) – w razie konieczności uzupełnij dietę suplementami olejów rybnych. Unikaj tłuszczów przetworzonych (na przykład hydratyzowanych tłuszczów roślinnych). Pomóż dziecku zrozumieć różnicę między twoją troską o jego zdrowie a zainteresowaniem reklamodawców i producentów żywności twoimi pieniędzmi. Nie stosuj jedzenia – a już zwłaszcza niezdrowych przekąsek – jako nagrody czy smakołyku. Spróbuj przekonać dziadków i inne osoby z twojego otoczenia, aby postępowały podobnie. Jeśli masz rozsądny, zrównoważony stosunek do jedzenia, dziecko będzie cię naśladować, jeśli jednak masz zwyczaj opychać się niezdrowymi przekąskami, dziecko zacznie robić to samo. Zdrowe wychowywanie dziecka to wyśmienita okazja do uporządkowania własnych nawyków żywieniowych. Nie trzymaj w domu niezdrowych przekąsek, zawsze miej natomiast te zdrowe i pożywne (oczywiście żadnego sięgania po przekąski przed posiłkiem). Podczas zakupów albo oglądania reklam uczulaj dziecko na niezdrową żywność. Tłumacz mu, że: im bardziej dany produkt został przetworzony, tym większe jest prawdopodobieństwo, że będzie zawierał szkodliwe składniki (tak więc mrożony groszek prawdopodobnie jest w porządku, za to pizza pewnie już nie), im dłuższa jest lista składników, tym większa powinna być twoja podejrzliwość, należy zwracać uwagę na produkty o przedłużonym terminie ważności, nienaturalnych kolorach albo w szczególnie wymyślnych opakowaniach, nawet jeśli coś zapewnia, że jest dla ciebie dobre, wcale nie musi to być prawda; ogólnikowe zapewnienia typu „pełne smaku”, „zdrowe”, „odżywcze”, prawdopodobnie mają na celu ukrycie czegoś zupełnie innego (tak więc „energia” albo „glukoza” mogą oznaczać po prostu „cukier”). Nie zabraniaj całkowicie niezdrowego jedzenia; zezwalaj okazyjnie na przekąski, gazowane napoje i potrawy typu fast food (na przykład podczas wspólnego wyjścia do miasta) – nigdy nie traktuj ich jednak jako specjalnych przysmaków.